Wat mensen zoal vertellen – oud

Tot nu toe had ik enkel zussen, niet minder dan zes in een rij.
Nu heb ik er een broer bij. Sedert eergisteren, toen Lou het wondere verhaal ‘mijn broer’ vertelde. Hij nam me mee tot in de toppen van de bomen en naar de bodem van mijn hart.
Met mij luisterden 53 vrienden mee, tijdens mijn pensioenfeest, in onze woonkamer, na ‘den aperitief’. Het werd adembenemend stil, maar er was ook gelach om de grappige vondsten en onverwachte woordspelingen. En vooral: er hing ontroering in de lucht.
Lou’s verhaal was een bevlogen intermezzo tijdens mijn feest: inspirerend en een bron van verbondenheid. De sfeer kon niet meer stuk.
Bie Reusens – pensioenfeestvierster

20141121_160502

Lou is een verhalenverteller pur sang. Zo bezield, zo puur…
Hij nam ons mee naar een bijzonder land, en binnen de kortste keren was ik helemaal ingepalmd… al mijn zintuigen deden mee. Lou vertelt zo levendig, raak, grappig, echt, dat ik gewoon helemaal in dat land was, nieuwsgierig, mee op ontdekking, verwonderd, verstild, geraakt, gespiegeld… een prachtige reis, waar ik met volle teugen van genoot en nog …  Blijf vertellen, onze wereld heeft bezielde vertellers als jij nodig.
Geertrui Gardeyn – kinder- en jeugdpsycholoog bij Oog in Eindhoven –  www.pp-oog.nl

 

Voor een goede vertelling heb je twee dingen nodig: een goed verhaal en een goede verteller. Ik wist al dat Lou kon zorgen voor een goed verhaal. Ik ken hem als broodschrijver, die van het goeie soort.
Voor zijn verhaal zonder briefing stopt hij er nog meer van zichzelf in dan anders, en dat voel je ook als hij het vertelt.
Ik heb ervan genoten om kennis te maken met de diertjes in zijn hoofd. En met zijn broer. Het is alsof ik hem al jaren ken.
Petra De Roos, managing director LDV United – ldv.be

lou header
Nijlen.
Kou grauw kil guur.
Troosteloos treurweer.
Thuis spreidt Johan-Lou een warme sprei van welbespraakte woorden uit.
Een Kempense Trage verhaalt van zijn Broer.
Laatstgenoemde een Kempense Wizzewuzz.
Z
oekt zijn zielenheil hogerop.
Tussen de eikels.
Ver weg van al die andere eikels.
Zoekt zuurstof tussen hemel en aarde.

En raakt zoek.
Wij ook.
Want…Lou, is Johan jouw broer?
Johan, is Lou jouw broer?
Wat maakt het uit, Johan-Lou?
Samen met je broer ben jij jezelf.

 

Schrijven is Johan-Lou op het lijf geschreven.
Dat was mij al lang bekend.
Maar niemand had mij ooit verteld dat hij zo vertelt.
Een verrassend verhaal dat aantikt en kietelt en tintelt en zindert.
Ik drink er nog eentje op.
Eentje met een hoge kraag.
Dat zijn de beste.
Dus, gaat dat zien.
Quand on a le temps.

Eddy Hendrix over ‘M’n broer en ik’

 

lou header

 

Fraeye historie ende al waer mag ik u tellen…’
Zou het toeval zijn dat ik na een verhaal van Lou aan dit openingsvers van Karel ende Elegast dacht? Ik denk het niet: net als de schrijver van dat meesterwerk uit de Nederlandse literatuur is Lou een vakman. Hij kent zijn metier als geen ander.
Een troubadour die men uit de middeleeuwse hoven en dorpen rechtstreeks in de 21ste eeuw geplant heeft (inclusief 21ste-eeuwse outfit).
Het fijne is dat Lou het niet alleen goed kan zeggen, maar ook nog iets te zeggen heeft.
Of het allemaal letterlijk waar is, daar durf ik mij niet over uitspreken, maar fraai is het zeker.
Anke Senden – schrijver en voordrager van poëzie

 

Ik zag en hoorde Johan-Lou vertellen. Over familie. Met zijn stem, blik, hart, ziel en volledige lijf.
En alles wat ik hoorde was waar, soms herkenbaar, soms verrassend, dikwijls grappig, en nu en dan om stil van te worden.
Ik zou hem ook wel eens willen zien schrijven. Met zijn verbeelding voorop. Als vlieg in zijn hoofd. Tussen al dat hersengeknetter.
Charlotte De Mey, bezielster van Ziezo – self-marketing coach for creative professionals – http://charlottedemey.be

lou header

Ik heb enorm genoten van Lou’s vertelling. Z’n energieke woordenstroom heeft me helemaal meegevoerd tot in dat verre land waar het allemaal te doen was. Het was grappig en aangrijpend en zo echt! Zo pakkend – in alle richtingen en betekenissen van dat woord. Ja Lou, ik was helemaal mee. Ik liet me heel gewillig ontvoeren en ontroeren. En ik had zo’n spijt toen het gedaan was. Omdat de realiteit toch altijd weer een beetje prikt als je d’er plots terug in terecht komt. Doe me 1 plezier: blijf vertellen! De mensheid heeft troubadours zoals jij nodig!
Mol Mersie – massage-therapeut – http://www.molmersie.be/

Johan-Lou geeft zijn teksten een heel nieuwe dimensie. Hij brengt ze tot leven. Geloofwaardig. Meeslepend. Met hart en ziel. Met heel zijn lijf. Als een geboren performer, om het met een eigentijds woord te zeggen.
En ik die dacht dat vertellen hetzelfde was als verhalen voorlezen! Ik moet mijn mening herzien. En al is ‘t een cliché, ik zeg het toch: vertellen, het is een kunst.
Karlien Holemans, collega-copywriter

Lou vertelt alsof z’n leven er van afhangt. Of het fictie is of non-fictie is niet belangrijk.
Wat Lou vertelt, is waar.
Harry Demey, CEO van LDV United

lou header

Johan-Lou is niet alleen een inspirerend verhalenverteller. Hij is ook entertainer en spiegelaar. Hij brengt z’n verhaal op zo’n authentieke bevlogen manier, dat hij me uitnodigde om de dubbele gelaagdheid ook bij mezelf te onderzoeken en te bevragen.
Ik heb enorm genoten van zijn verhaal op het Landjuweel in Gent. Dit smaakt naar méér!!!
Karen Van Heuckelom, TOP-coaching (Team-, Organisatie- en Persoonlijke Performance Coaching) -www.karenvanheuckelom.com

Als Lou begint te vertellen, dan gebeurt er iets. Iets raars. Als een marsmannetje met telepathische krachten sleept hij je mee in zijn wondere heelal. Hij kan de meest waanzinnige histories opdissen. Je blijft luisteren en het strafste van al is… je gelooft hem.
Peter Theunynck, schrijver – petertheunynck.wordpress.com

lou header

De Lou kan schrijven, kan vertellen, kan beklijven!
De Lou doetagoe……
Annick van Kopie X, waar ge voor kopies en voor een gezellig tetterke terecht kunt.

Johan-Lou Verwimp heeft het vertellersmicroob in zich!
Zijn verhaal is doorspekt van een levendige fantasie. Zijn heerlijk Kempisch accent neem je er graag bij. Meer van dat!
Yves van Kopie X, die natuurlijk niet wou dat Annick alleen het woord voerde.

 

2015-07-13 20.57.23Uit een ‘Lou-evaluatieboekje’,
gemaakt door huiskamerbewoners waar ik vertelde.

 

Iedereen heeft het vandaag over communicatie, in alle mogelijke vormen. Afschaffen die handel. Verhalen vertellen. Het is zo oud als de mensheid. Het is ook de enige pure vorm van in verbinding komen.
Maar, toch is er een verschil. Tuurlijk , naar inhoud, vorm, intonatie en… de persoonlijkheid van de verteller. Er zijn er wel wat, vertellers, nochtans …. ik heb hem reeds diverse malen gehoord, gezien en gevoeld. Johan-Lou is echt, puur, gedreven en zo kan ik nog een tijdje doorgaan.
Het blijft plakken.
Lou ge zijt ne echte , zuivere verteller. Ik ben fan voor het leven en erna.
Ludo Daems, inspirator-communicator en professor aan de Universiteit van het Leven – http://www.ludodaems.be

Knap verhaal, kwetsbaar gebracht en poëtisch.  Het heeft me ontroerd.
Hilde Van Gool over ‘Het komt voor in de beste families’

lou header

Mijn broer is een fantast. Geloof hem niet. Zeker niet als hij het over ‘zijn zuster’ heeft.
Kris Verwimp, zus van

Ik ken de Lou al lang. Heel lang. Ik weet hoe hij soms is. En als hij vertelt, weet ik ook waar hij is. In zijn parallel universum. Daar gebeuren rare dingen. Dingen waarvan u denkt ‘die bestaan toch niet’, die komt ge daar tegen.
Stef Schelkens, vriend en collega-verteller

Lou windt ons om zijn vinger met veel gemak en we gaan mee!
Hij beleeft zijn verhaal tot in zijn diepste poriën …en je beleeft het mee..
Het verhaal is doorspekt met ‘grappige, ludieke’ verbindingen, zodat je zelf heel de tijd met een glimlach op je gezicht zit te luisteren.
Hij laat de voor- en achterkant van zijn personages zien, waardoor het heel herkenbaar wordt en toch een poëtische noot krijgt. De levenswijsheid krijg je er gratis bij!!
Je inlevingsvermogen, Lou, maakt dat wij alles geloven wat je zegt en dat we eigenlijk zelf ook eens op die andere planeet zouden willen vertoeven.
Maar nee, we moeten helaas terug naar het ‘nu’.
Een verteller die ik kan aanbevelen!
Rita Van den Broek, uit de Lierse vertelklas van Veva, over ‘M’n broer en ik’

Hay Lou-de-Lou,
Zoals je weet heb ik altijd heel veel tijd, tijd om recensies, aanbevelingen, opmerkingen, kritiek en lovende dingen te schrijven over wat mensen zoal presteren ;-))
Maar toch wil ik het voor jou doen, het is nu al woensdag en elke keer komen er nog flarden terug naar boven van wat jij zaterdag allemaal zat uit te kramen. (Je mag dit schrijfsel niet op je website zetten hoor!). Ik vond het fantastisch! Ik wou dat elke avond iemand mij zo’n verhaal zou vertellen voor het slapengaan, alléé om de twee dagen zou ook al tof zijn.
Ik ben wel hier en daar een verhaallijn kwijt geraakt, dus ik denk dat ik het nog eens zal moeten aanhoren voor ik daarover conclusies trek. Het zal wel aan mijn Alzheimer Light liggen dat ik niet altijd zo goed kan volgen…
Luisteraarster die anoniem wenst te blijven in deze tijden

Lou, die eigenlijk Johan heet, is de broer van Griet, die ze Eva noemen en de zoon van August, beter bekend als de Staf.
Maar dat is niet belangrijk. Want als de grappenmaker gepasseerd is, komt de echte Lou tevoorschijn. Lou de schrijver, die goochelt met woorden. Lou de dichter, die u meeneemt naar oorden waar zinnen worden tot beelden en beelden tot een verhaal. Daar wacht Lou de verteller, die de verhalen tot leven brengt en u uitnodigt om hem te volgen langs oude dromen en herinneringen, langs wegen die ge nooit eerder ging, naar een plek waar het nog OK is om te voelen.
Lieve Martens, collega-vertelster

Jouw mening, jouw quote?
Graag. Hieronder kan je reageren.

3 gedachten over “Wat mensen zoal vertellen – oud

 1. Lou,
  Je bent een man van mijn hart.
  Jouw verhaal gisterenavond pakte me omdat er zoveel warmte voor je broer – of die nu denkbeeldig is of niet, heeft voor mij geen belang – in doorschemert. Mooie stiltes die lang blijven na echoën.

 2. Zaterdag, ja zaterdag ben ik op reis geweest.
  Op reis naar een andere wereld, de wereld van de Kunst, die van de Woord- en vooral Vertelkunst.
  Een wereld die ik niet kende en die ik, ongeduldig als ik ben, dacht van traag en niet flitsend genoeg te vinden.
  Maar, al na de eerste woorden was ik vertrokken. Mee in de wereld van Lou en zijn broer.
  Wat Lou doet is geen voorlezen, geen declameren.
  Neen, dit is vertellen, zoals je nog nooit hebt gehoord.
  Er is alleen de Lou, de verteller, die met lijf en ziel vertelt.
  Hij verstaat de kunst om je zo mee te slepen in het verhaal dat het is alsof je met hem alleen bent.
  Het is meeslepend, soms grappig, diepzinnig, spannend….
  Nadien blijft het nazinderen, nog dagen.
  Lou, ge zij ne sjoe, ge doet dat ongelooflijk goe ! BEDANKT
  Nog van da, alstublieft.

  John Alpaerts

 3. Wat goed is, wordt beter en soms op z’n best
  laat je het gaan omdat jou nog zoveel rest.
  Je woont niet in vakjes en je kan nog veel meer
  dus ga je ervoor, ook al doet het wat zeer.

  Afscheid verbergt, onder lagen van schrik,
  de essentie van leven, een heel nieuwe blik.
  Je ervaart in jezelf die ontembare kracht
  een vrijheid, een liefde en zoveel nog dat wacht!

  Lieve Lou,

  Dat je de juiste weg bent ingeslagen.
  Dat je het stukje schrijven dat je achterliet geen seconde hoeft te betreuren.
  Omdat wat je met je verteltalent doet nog veel pakkender, zielenroerender is dan wat je ooit op papier zette.

  Die en nog veel meer woorden zijn er om de mooie zaterdagavond van eind november 2015 in je huiskamer te beschrijven. Laat de overvloed op je afkomen. Je hebt hem dubbel en dik verdiend.

  Een reikhalzende groet naar meer van jouw vertelmomenten,
  Griet Van Beveren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s